Свинско с гъбен сос на фурна


свинско месо - към 1, 5 кг
гъби - 500 г печурки или други
вино - 1 ч.ч. бяло
чесън - 2 - 3 скилидки
горчица - 1 с.л.
брашно - 4 - 5 с.л
бульон - 350 мл гъбен
магданоз - 1 връзка
мащерка - 1/2 ч.л. сушена
индийско орехче - на вкус
червен пипер
черен пипер
сол
олио

 Свинското оставете на по-големи пържоли или гo нарежете на едри хапки или ленти. Пасирайте чесъна със 80-100 мл олио, горчицата, 100 мл бяло вино, по 1 ч.л. сол, черен и червен пипер и скълцания ситно магданоз.

Залейте свинското с тази марината в дълбока купа, похлупете и оставете на хладно да се маринова за около 3 часа. След това прехвърлете месото с маринатата в тава и сложете да се пече в загряна на 180 градуса фурна за 1 час.

За соса загрейте няколко с.л. олио и запържете почистените и нарязани гъби за около 5 минути. След това ги извадете в чиния, а в същия съд долейте още малко мазнина и запържете брашното и постепенно го разредете с гъбения бульон.

Варете и бъркайте за няколко минути, като добавите малко сол, черен пипер, индийско орехче на вкус и върнете гъбите в соса. Накрая поръсете с малко мащерка, залейте изпеченото свинско с този сос и запечете за няколко минути във фурната.

Comments

Popular Posts