Солен кекс с брашно от лимец

  • брашно от лимец
    2 1/2 чаена чаша
  • кисело мляко
    1 чаена чаша
  • извара
    1 чаена чаша
  • зехтин
    1/2 чаена чаша
  • сол
    1 чаена лъжица
  • хлебна сода
    1 чаена лъжица
  • розмарин
    1/2 чаена лъжица
  • яйца
    1 брой

Рецептата:

  1. Първата стъпка от рецептата за солен кекс с брашно от лимец е “загасянето” на содата. Това става като добавите содата към киселото мляко и разбъркате, докато шупне. Разбивате яйцето заедно със зехтина, добавяте млякото със содата и отново разбивате.
  2. Към течната смес добавяте брашното и разбърквате добре. Добавяте и изварата, солта и розмарина и отново разбърквате до получаване на хомогенна смес. Може да замените изварата със сирене, но тогава не трябва да добавяте сол, тъй като солта в сиренето е напълно достатъчна.
  3. Изсипвате сместа за соления кекс с брашно от лимец в предварително намазана с мазнина форма за кекс и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Може вместо да намазнявате формата за кекс да ползвате хартия за печене, с която да покриете формата за кекс и да изсипете сместа директно върху нея.

Comments

Popular Posts