Чушки с кайма

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

  • кайма
    500 грама
  • ориз
    1 кафена чаша
  • олио
    1/2 чаена чаша
  • лук
    2 броя
  • домати
    3 броя
  • чушки
    12 броя
  • червен пипер
    1 чаена лъжица
  • магданоз
    1/2 връзка
  • черен пипер
    1/2 чаена лъжица
  • За соса
  • кисело мляко
    400 грама
  • брашно
    2 супени лъжици
  • яйца
    2 броя

recipe iconРЕЦЕПТАТА:

Пълнените чушки с кайма и ориз се числят към типичните представители на българската национална кухня, а рецептата за пълнени чушки с месо присъства в различни варианти във всяка българска кухня. Подобно на рецептата за мусака например, рецептата за пълнени чушки с кайма и ориз спада към рецептите към които прибягваме, когато искаме да приготвим засищащо основно ястие, което да е вкусно, а същевременно непретенциозно и любимо. Вариантът на рецепта за пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз на Супичка е с включен сос, който не е задължителен, но чудесно допълва ястието и го прави още по-вкусно.

  1. Първата стъпка от рецептата за пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз е подготовката на продуктите. Измивате и почиствате чушките от семето, нарязвате лука на ситно, измивате и отцеждате ориза. Каква кайма ще изберете зависи от вашите предпочитания, може да е свинска, телешка или пък смес. В дълбок тиган или тенджера изсипвате олиото и след като се сгорещи добавяте лука, а след малко и ориза и запържвате за 3-4 минути, докато ориза стане стъклен. Добавяте червения пипер и 2 настъргани домата, както и 1 кафена чаша вода. След като ориза поеме течността, добавяте и каймата, като старателно разбърквате, за да не стане каймата на бучки. Добавяте черния пипер, 1 чаена лъжица сол и нарязания на ситно магданоз, разбърквате и сваляте сместа от котлона.
  2. Пълните чушките със сместа, като запушвате всяка чушка с резен домат и ги нареждате в тава. Добавяте 1 чаена чаша вода и ги слагате да се пекат в предварително загрята 200 градуса фурна. Печете за около час, докато чушките придобият кафеникав загар.
  3. За приготвянето на соса за пълнените чушки / пиперки с месо разбивате яйцата и киселото мляко. В сух сгорещен тиган изсипвате брашното и като разбърквате с дървена лъжица го запичате за 2-3 минути докато стане леко розово. Сваляте тигана от котлона и към препеченото брашно добавяте няколко лъжици от соса на ястието, разбърквате добре и добавяте и сместа от разбитите яйца и кисело мляко. Разбърквате до получаване на хомогенна смес.

Comments

Popular Posts