Памук погача
Памук погача Хей Даниел
-240 мл топло прясно мляко
-240 мл топла вода
-240 мл олио
-5 суп.л (72 г) захар (ако не искате да е сладка сложете 3)
-1 суп.л (15 г) сол
-1 суп.л (11 г) суха мая или 1/2 кубче прясна мая
-840 г брашнo + за разточване
-1 жълтък за намазване преди печене + 1 суп. л прясно мляко
Приготвяне:
В купата на миксера се смесват прясното мляко и водата.
Добавят се захарта и маята. Разбърква се докато се разтворят, след което към сместа се добавят 2 чаени чаши от брашното.
Размесва се докато се получи еднородна смес. Купата се покрива с кърпа, оставя се на топло, за да се надигне маята за около 10 минути. Добавяме останалото брашно, солта и олиото. Замесва се тесто. Става много меко и пухкаво.
Тестото се прехвърля се върху набрашнен плот.
Разделя се на 2 равни части. Всяка се разточва на правоъгълен лист с размери 36 х 50 см, който трябва да се нареже на 12 еднакви триъгълни парчета.
Разграфете листа на 6 равни части от двете страни и така по-лесно ще маркирате 6 ленти.
Всяка една срежете на диагонал. С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 6 см и се навиват на кифлички като се започва от широката част, а върха остава отгоре.
Завитото на рула тесто се нарежда в тава намазана с олио и наръсена с брашно или с пекарска хартия. Вижте снимките.
Тавата се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло, докато тестото втаса. Почти ще изпълни тавата.
—
Повърхността на втасалата пита се намазва със смес от жълтък и прясно мляко.
Пече се в предварително затоплена на 180°C фурна, с включени долен и горен реотан. Печенето отнема около 40 минути или докато се получи приятен златист загар. След 30-тата минута можете да покриете с алуминиево фолио.
Да ви е прекрасна и слънчева неделята ☀️
#bread #breadmaking #breadbaking #breadporn #reels #réel #reelsinstagram #reelvideo #viral #viralvideos #explorepage #хляб #погача
Comments
Post a Comment