Крем карамел - Хей Даниела
За всички любители на крем карамела споделям тази безотказна рецепта.
✔️Какво е нужно да знаете, за да се справите:
- фурната не трябва да е силна - печем на 150 С за 1 час
- пече се на водна баня, водата в тавичката да е на 40-50 С и да не завира.
- млякото е топло, но не вряло, за да не се пресекат яйцата
- получава се и с кафява захар, но цвета е различен
За карамела:
- поставяте в сух тиган захар и в момента, в който започне да се топи, намалявате силата на котлона
- не бъркате карамела
- топенето на захарта се случва с по-ниска степен на котлона и чрез разклащане на тигана
Споделям рецептата за 8-10 порции в зависимост от големината на купичките, в случая приготвих 6 като намалих пропорционално. На 1 яйце се падат 30 г захар и 125 мл прясно мляко, така ще можете да увеличите или намалите дозата.
Ще са ни нужни:
6 яйца
180 г захар
750 мл топло прясно мляко
по желание ванилия
За карамела - 100 г бяла захар
1. Разбъркваме яйцата добре със захарта. Важното е да няма неразтворени кристали.
2. Прибавяме топлото прясно мляко, ванилията и разбъркваме.
3. За карамела - поставяме захарта в сух тиган или касерола, включваме на средна степен и когато започне да се карамелизира от едната страна или да пуши, намалявам силата на котлона. С въртеливи движения разтопявам карамела.
4. Изписваме в купичките, слагаме сместа, включваме фурната на 150 С.
5. Наливаме топла вода в тавичката и печем за 1 час.
Оставяме още час във фурната да изстине напълно.
Изваждаме и прибираме в хладилник.
Добър апетит 😍
Comments
Post a Comment