Тирамису

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

  • За крема
  • жълтъци 8 броя
  • захар 1 чаена чаша
  • маскарпоне 1 кг.
  • сладкарска сметана 500 мл
  • Бишкоти - 1 пак от Лидл
  • Нес кафе 1 чаена чаша, в която слагаме 1 кафена чаша ликьор кафе + 2 с.л. захар 
  • какао 4 супени лъжици
  1. Първата стъпка от рецептата за тирамису е подготовката на продуктите. Изваждате всички продукти от хладилника предварително, за да са на стайна температура.Правим кафето . Добавяте 2 супени лъжици захар и 1 кафена чаша ликьор, разбърквате и оставяте на страна. Може да ползвате и бадемов аператив, а по оригиналната рецепта за тирамису, сладкишът се приготвя с Марсала.
  1. Идва ред да приготвите крема, което е и най-тънката част от рецептата за тирамису. Разбивате жълтъците, заедно със захарта, докато сместа се сгъсти и побелее, като най-добре е да направите това с миксер. Изсипвате разбитите със захарта жълтъци в купа, добавяте в тенджера с вода и разбърквате на водна баня. Идеята е жълтъците да се обработят топлинно и в сладкиша да няма сурови жълтъци. Бъркате на водна баня за около 10-12 минути, докато сместа се посгъсти. Слагате купата със сместа в друга купа със студена вода, и разбърквате, докато сместа изстине напълно! Много е важно сместа с жълтъците да е напълно изстинала, тъй като в противен случай, добавяйки сметаната и сиренето маскрапоне ще се отпуснат и сместа ще стане твърде рядка.Към изстиналата смес при непрекъснато бъркане с дървена лъжица добавяте леко разбитото сирене маскрапоне и разбитата на твърд сняг готварска сметана, докато се получи гъст гладък крем.
  2. Накрая трябва да сглобите сладкиша. Избирате правоъгълна тава - средна големина. Топвате всяка от бишкотите в сместа с кафе за няколко секунди и и ги нареждате на дъното на тавата. Важно е да ги топите само за 2-3 секунди, защото в противен случай бишкотите ще се напоят твърде много и ще се разпаднат. Когато дъното на тавата се покрие с бишкоти разпределяте ½ от крема. Върху крема нареждате втори ред напоени бишкоти, а върху тях останалата част от крема, след което оставяте сладкиша в хладилника за 3-4 часа.Преди сервиране поръсвате тирамису обилно с какао.

Comments

Popular Posts