Пиле с ориз

  • пилешки бутчета
    6 брой
  • ориз
    1 чаена чаша
  • моркови
    1 брой
  • лук
    1 брой
  • олио
    5 супени лъжици
  • черен пипер
    1/2 кафена лъжица

recipe iconРЕЦЕПТАТА:

Пиле с ориз! Има ли нужда да обясняваме колко любимо ястие е пилето с ориз? Или колко класическо българско ястие е пилето с ориз? Пилето с ориз говори само за себе си! Пилето с ориз присъства във всяка домашна кухня, пилето с ориз е задължителн за кухнята на всеки стол, пилето с ориз присъства винаги и в заведенията за бързо хранене. Освен любима и класическа, рецептата за пиле с ориз е и много лесна за приготвяне, което я прави задължителна за готварската книга на всеки новак в кухнята. Всяка домакина приготвя пиле с ориз и всяка домакиня има своя рецепта. Супичка предлага рецептаз за пиле с ориз, която няма претенции да е единствената универсална рецепта, но обещава, че полученото по ния пиле с ориз е универсално вкусно!

  1. Обелвате лука и го нарязвате на дребно. Почиствате морковите и също ги нарязвате на дребно. В дълбок тиган загрявате 3-4 супени лъжици олио, към които добавяте нарязаните на дребно зеленчуци и ги задушавате за около 4-5 минути, докато омекнат. След това добавяте и измития ориз и разбърквате няколко минути, докато оризът стане прозрачен. При приготвянето на пиле с ориз може да ползвате както бял ориз, така и кафяв ориз, ако сте почитатели на здравословното хранене или пък ако просто предпочитате вкуса на кафявия ориз. Добавяте една чаена лъжица сол и 1/2 чаена лъжица черен пипер и разбърквате.
  2. Докато приготвяте ориза за пилето с ориз трябва да подготвите и пилешкото месо. Можете да сварите пилешкото месо само в солена вода, но по-добре е да добавите към водата парченце целина, морков, лук и магданоз. Така ще подготвите и бульон, който може да добавите към пилето с ориз по време на печенето във фурната. Варите пилешкото месо около 15 минути, а не до пълна готовност, защото му предстои още термична обработка.
  3. Изсипвате ориза в тава, разпределяте върху нея пилешкото месо и добавяте 3 чаени чаши от бульона, в който е вряло пилешкото месо, като предварително го прецедите с цедка. Печете пилето с ориз в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час, докато водата изври и оризът е сварен.

Comments

Popular Posts