Милинка
Рецепта за милинка
Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно (пресято)
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 пакетче суха мая (7 г) или 20 г прясна мая
250 мл прясно мляко (леко затоплено)
50 мл олио или разтопено масло
1 яйце
За поръската:
100 г сирене (натрошено)
50 г масло (разтопено)
2 с.л. олио
1 яйце
2 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на тестото:
В купа смесете затопленото прясно мляко, захарта и маята. Оставете за 5-10 минути, докато маята се активира и сместа стане пенлива.
В голяма купа смесете брашното и солта. Добавете активираната мая, яйцето и олиото. Замесете меко и еластично тесто.
Покрийте тестото с кухненска кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.
2. Оформяне на милинките:
След като тестото втаса, го премесете леко и го разделете на малки топчета с големината на орех.
Намажете тавичка с масло или покрийте с хартия за печене. Подредете топчетата тесто в тавата, като оставите малко разстояние между тях.
3. Приготвяне на заливката:
В купа разбийте яйцето с киселото мляко. Добавете натрошеното сирене, разтопеното масло и олиото. Разбъркайте добре.
4. Заливане и печене:
Залейте милинките с приготвената заливка, като се уверите, че всяка е добре покрита.
Оставете милинките да починат за още 15-20 минути, за да се надигнат.
Загрейте фурната на 180°C и изпечете милинките за около 25-30 минути или докато станат златисти.
5. Поднасяне:
Извадете ги от фурната и оставете да изстинат леко. Сервирайте топли с айрян или чай.
Comments
Post a Comment