Милинка

Рецепта за милинка

Необходими продукти:

За тестото:

500 г брашно (пресято)

1 ч.л. сол

1 с.л. захар

1 пакетче суха мая (7 г) или 20 г прясна мая

250 мл прясно мляко (леко затоплено)

50 мл олио или разтопено масло

1 яйце


За поръската:

100 г сирене (натрошено)

50 г масло (разтопено)

2 с.л. олио

1 яйце

2 с.л. кисело мляко


Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на тестото:

В купа смесете затопленото прясно мляко, захарта и маята. Оставете за 5-10 минути, докато маята се активира и сместа стане пенлива.

В голяма купа смесете брашното и солта. Добавете активираната мая, яйцето и олиото. Замесете меко и еластично тесто.

Покрийте тестото с кухненска кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.



2. Оформяне на милинките:

След като тестото втаса, го премесете леко и го разделете на малки топчета с големината на орех.

Намажете тавичка с масло или покрийте с хартия за печене. Подредете топчетата тесто в тавата, като оставите малко разстояние между тях.



3. Приготвяне на заливката:

В купа разбийте яйцето с киселото мляко. Добавете натрошеното сирене, разтопеното масло и олиото. Разбъркайте добре.



4. Заливане и печене:

Залейте милинките с приготвената заливка, като се уверите, че всяка е добре покрита.

Оставете милинките да починат за още 15-20 минути, за да се надигнат.

Загрейте фурната на 180°C и изпечете милинките за около 25-30 минути или докато станат златисти.



5. Поднасяне:

Извадете ги от фурната и оставете да изстинат леко. Сервирайте топли с айрян или чай.

Comments

Popular Posts