Кекс с банан и шоколад
🍰 Кекс с банан и шоколад (недиетичен)
🛒 Необходими продукти:
3 добре узрели банана (с тъмни петна)
150 г масло (на стайна температура)
200 г захар (бяла или кафява – кафявата дава карамелен вкус)
2 яйца
200 г брашно (пресято)
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол
1 ч.л. ванилия (екстракт или ванилена захар)
100 г черен или млечен шоколад на парченца (може и шоколадови капки)
50 мл прясно мляко или сметана (по избор – за още плътност)
---
🥣 Приготвяне:
1. Загрей фурната до 175°C (без вентилатор) и подготви форма за кекс или продълговата форма, намазана с масло и леко набрашнена или покрита с хартия за печене.
2. Разбий маслото и захарта до пухкав крем с миксер (5 мин). Добави яйцата едно по едно и разбий добре след всяко.
3. Намачкай бананите с вилица до пюре и ги добави към сместа. Разбъркай внимателно.
4. В отделна купа смеси брашното, бакпулвера, содата и солта. Добави сухите съставки на части към мократа смес. Разбъркай с шпатула, не с миксер – само докато се усвои брашното.
5. Прибави ванилията, млякото (или сметаната) и шоколада. Разбъркай внимателно.
6. Изсипи сместа във формата и заглади отгоре. По желание може да поръсиш още шоколад или няколко тънки резена банан отгоре за декорация.
7. Печи около 50–60 минути (зависи от фурната). Проверявай с клечка – трябва да излиза чиста (без сурово тесто, но с малко разтопен шоколад е ок).
8. Охлади 10 минути във формата, след това извади внимателно и остави на решетка.
Comments
Post a Comment