Кекс с банан и шоколад

🍰 Кекс с банан и шоколад (недиетичен)

🛒 Необходими продукти:

3 добре узрели банана (с тъмни петна)

150 г масло (на стайна температура)

200 г захар (бяла или кафява – кафявата дава карамелен вкус)

2 яйца

200 г брашно (пресято)

1 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сода бикарбонат

1 щипка сол

1 ч.л. ванилия (екстракт или ванилена захар)

100 г черен или млечен шоколад на парченца (може и шоколадови капки)

50 мл прясно мляко или сметана (по избор – за още плътност)



---

🥣 Приготвяне:

1. Загрей фурната до 175°C (без вентилатор) и подготви форма за кекс или продълговата форма, намазана с масло и леко набрашнена или покрита с хартия за печене.


2. Разбий маслото и захарта до пухкав крем с миксер (5 мин). Добави яйцата едно по едно и разбий добре след всяко.


3. Намачкай бананите с вилица до пюре и ги добави към сместа. Разбъркай внимателно.


4. В отделна купа смеси брашното, бакпулвера, содата и солта. Добави сухите съставки на части към мократа смес. Разбъркай с шпатула, не с миксер – само докато се усвои брашното.


5. Прибави ванилията, млякото (или сметаната) и шоколада. Разбъркай внимателно.


6. Изсипи сместа във формата и заглади отгоре. По желание може да поръсиш още шоколад или няколко тънки резена банан отгоре за декорация.


7. Печи около 50–60 минути (зависи от фурната). Проверявай с клечка – трябва да излиза чиста (без сурово тесто, но с малко разтопен шоколад е ок).


8. Охлади 10 минути във формата, след това извади внимателно и остави на решетка.

Comments

Popular Posts